miércoles, 23 de julio de 2014

Ensaladas de desayuno con albahaca fresca / Fresh Basil Breakfast Salads

I always have salad for breakfast (Monica always playfully asks me if I'm having my usual "grass" for breaskfast... Damn right I am!) I find that it energizes me and helps me face the day in a sunnier mood. I also make super sure I eat my veggie portions for the day, which tends to get crazier with every hour. The base for all my salads is KALE and AVOCADO, and from there I add ingredients depending on what I've got. I eat them with toast dipped in olive oil for carbs. My latest discovery is that if I add fresh basil leaves to my salads it just takes it to another level of yumminess. I dare you to try a vegan salad for breakfast one day this week and see how you feel! Here's the recipe for one of my favorite ones:  

SALAD 

Kale (a generous bunch) 
Half an avocado 
Half a large beet (raw!) 
Purple onion (thinly sliced) 
Alfalfa sprouts (a decent bunch)
Plenty basil leaves (whole)

DRESSING 

The juice of one lime 
4-5 tablespoons extra virgin olive oil 
2 garlic cloves 
Salt 
Black pepper

I make sure I chop the kale very finely. The beet I cut in slices and then julienne for a delicious crunch. The sprouts you can spread with your fingers or chop like the kale. For the dressing, I just grate the raw garlic and then beat all the ingredients with a fork before pouring it over the salad. Yum!

NOTES: The kale I get at the Feria Verde de Aranjuez, but you can often find it at Automercado and for sure at the other organic fair in San José El Trueque (both fairs have facebook pages with directions). A bunch of organic kale is around 500 colones. The kale and the beet I eat organic. The alfalfa sprouts would be better home-grown but I'm not there yet! I get them from Automercado. Remember to wash them carefully! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Siempre desayuno ensalada (de hecho Monica siempre me pregunta que si voy a desayunar "mi zacate." Pero por supuesto que sí!)La ensalda en la mañana me da energía y una mejor actitud. Además encuentro que así me aseguro de comer todas mis porciones de vegetales antes de que el día se ponga loco. La base de todas mis ensaladas es KALE (col rizada) y aguacate y de ahí le voy agregando lo que tengo x ahí. Me como la ensalada con una tostada con aceite de oliva para los carbohidratos. Mi más reciente descubrimiento es que si le agrego hojitas de albahaca fresca a mis ensaladas el sabor se va totalmente a OTRO nivel de delicioso! Así que anímese a comerse una ensalada vagana de desayuno un día esta semana y después me cuenta cómo le va! Acá la receta para una de mis favoritas:
  
ENSALADA 

Kale (un buen puño) 
Medio aguacate 
Media remolacha (cruda!) 
Cebolla morada (en rodajitas delgadas) 
Germinados de alfalta (un puño decente) 
Bastantes hojitas de albahaca (enteras)

ADEREZO 

El jugo de un limón 
4-5 cucharadas de aceite de oliva extra virgen 
2 dientes de ajo 
Sal 
Pimienta negra

El kale lo pico bastante fino. La remolacha, que le da un crujiente riquísimo, la parto en tajadas y luego en tiritas. Los germinados los puede esparcir con los dedos o picarlos finito. Para el aderezo, rallo los dientes de ajo y mezclo los ingredientes con un tenedor antes de agregarlo a la ensalada. Qué rico!

NOTAS: El kale lo consigo en la Feria Verde de Aranjuez, pero se encuentra a menudo en Automercado y de fijo en la otra feria orgánica en San José, El Trueque (ambas ferias tienen página de Facebook con la dirección). Un rollo de kale cuesta más o menos 500 pesos. La remolacha también es orgánica. Los germinados serían mejor crecidos en casa pero aún no llego ahí. Hay que lavarlos con mucho cuidado!

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